Annemarie en Wim in América Latina

Mexico-stad; tempels en piramides

We zijn in Centro Historico van Mexico-stad, hoofdstad van Mexico en tevens het politieke, economische en culturele centrum van het land. Mexico-Stad is op dit moment in de ban van de aardbeving die plaatsvond op de dag dat wij moesten landen. Mexico-centrum heeft 8,8 miljoen inwoners, maar de agglomeratie Mexico-stad is met ruim 23 miljoen inwoners een van de grootste stedelijke gebieden ter wereld. De stad werd in 1521 gesticht op de ruïnes van de oude Azteekse hoofdstad Tenochtitlan. Het was de hoofdstad van de Spaanse kolonie ‘Nieuw-Spanje’ en sinds 1821 van het onafhankelijke Mexico. Mexico-Stad is gelegen in het Dal van Mexico op 2240 meter boven de zeespiegel, waardoor het geldt als grootste hooggelegen stad ter wereld. Het oude centrum is (onverwacht) een hele mooie en fijne stad om in te vertoeven. Denk aan bijvoorbeeld de sfeer van Parijs, Rome of Berlijn met vergelijkbare mooie gebouwen en musea. Verbeeld je Moskou of Peking als het gaat over grote pleinen, langgerekte gebouwen en parken. Wij hebben vier dagen genoten van al dat moois, maar ook van de sfeer, restaurantjes en leuke cafeetjes in Centro Historico.

Templo Mayor (Grote Tempel) achter de Cathedral in het centrum van Mexico-stad is éen van de bekendste tempels van de Azteken. Deze tempel was 60 meter hoog en bestond uit twee trappen. De twee piramiden symboliseerden twee heilige bergen; één was gewijd aan de god Huitzilopochtli, de stamgod van de Azteken, en de andere aan Tláloc, de regengod. De goden werden afgebeeld en vereerd door beeltenissen van slangen en balustrades. Na de verovering van Mexico door Hernan Cortés werd de tempel verwoest. De ruïnes van de Tempel brengen de oorspronkelijke grootsheid wat ons betreft niet tot leven, zie ook de Artist Impression bij de foto’s. 

Volgens de Azteken (1200 - 1521) woonden hun voorouders in Azlan, een eiland in een meer ergens in het noorden. Hun god Huitzilopochtli vertelde dat ze (samen met een paar andere stammen) naar een nieuw land moesten gaan. Uiteindelijk bleven alleen de Azteken over (omdat de andere stammen allemaal al een plaats gevonden hadden om zich te vestigen). De Azteken moesten zich van hun god vestigen op de plek waar een adelaar op een cactus zat en een slang verslond. Uiteindelijk zagen de Azteken dit teken op een eilandje in het Texcocomeer. De Azteken bouwden hun stad Tenochtitlan op die plek, en maakten een groot kunstmatig eiland, wat heden ten dage in het centrum van Mexico-stad ligt. Deze "legende" staat ook afgebeeld op het wapen van Mexico dat op de vlag van Mexico wordt afgebeeld.

Op 40 km van Mexico-stad ligt de pre-Columbiaanse piramidestad Teotihuacán. Teotihuacán is niet van de Azteken of de Maya’s, maar van de Teotihuacanen (200 vChr. to 800 nChr). Een volk waarover opvallend weinig bekend is, zeker is wel dat het de eerste grote beschaving in Mexico was. Ze bouwden grote piramides en vereerden de beroemde god Quetzalcóatl, god van het water en de vruchtbaarheid. Teotihuacán is een van de grote raadsels uit de pre-Columbiaanse tijd. Van de oorspronkelijke bewoners is niets overgebleven. Hun schrift niet, maar zelfs hun afkomst is niet bekend.  Onduidelijk is hoe dit rijk ten onder ging. Geleerden hebben achterhaald dat een groot deel van de huizen in brand zijn gestoken, mogelijk door de Teotihuacanen zelf, of door veroveraars.

De Azteken, die eeuwen later in dit deel van Mexico aan de macht komen, hebben grote eerbied voor Teotihuacán. Zij geloven dat de stad door goden is gebouwd. Zij geven het de naam Teotihuacán, wat staat voor ‘waar mensen goden worden’. Want zelfs de originele naam van de stad is onbekend. Een groot deel van het Azteeks geloof is afkomstig van deze stad. De Azteekse mythologie verhaalt over goden die hier over de toekomst komen praten. Uiteindelijk springen twee van hen in het vuur, waarna de zon en maan ontstaan. De twee belangrijkste bouwwerken van de stad herinneren hieraan: de Piramide van de Zon en de Piramide van de Maan. Waarna Teotihuacan tot een pelgrimsoord voor de Azteken uitgroeit. Tegenwoordig is het een absolute must voor veel toeristen waaraan wij dus hebben toegeven :-)

Door de specifieke aanleg denken sommige wetenschappers dat Teotihuacán ontworpen is om deze vanuit de hemel te zien. Of om het universum na te bouwen op aarde, want de tempels vertonen een opvallende gelijkenis met de Pleiaden, een sterrenbeeld dat ook wel Zevengesternte wordt genoemd. Veel is verloren gegaan, maar de overblijfselen zijn geweldig: de zonnepiramide, de maanpiramide en de tempels van Quetzalcoatl en Tlaloc binnen de citadel. De centrale avenue die door de stad loopt wordt de Laan van de Doden genoemd. Rondom dit religieus-politieke centrum lagen uitgebreide woonwijken en wijken bestaande uit werkplaatsen. In 2013 werden verborgen kamers ontdekt in de tempel van de Gevederde Slang. We hebben er een dag doorgebracht, ongelofelijk indrukwekkend. 

Reacties

Reacties

Philip

Moet weer onvergetelijk zijn geweest, Wim en Annemarie! En dan moeten de Maya's nog komen. Morgen naar Popocatépetl? Die is pas geleden toch nog actief geweest? Take care???

Wim

Zeker aan gedacht Philip, maar is een hele dag klimmen in een groep met 'n gids en daar hadden we weer niet zoveel zin in. Inmiddels op schiereiland Baja California tussen Amerikanen tussen de 50 en 70 jaar.......is niet echt een succes ;-)

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!