Annemarie en Wim in América Latina

Peru deel 2: Cusco en Machupicchu

Machu Picchu is een oude Inca nederzetting in de buurt van de stad Cusco in Peru. Volgens de gegevens in het Inca-museum te Cusco is Machupicchu gebouwd als Royal Haciënda. Volgens de Inca legende heeft de zonnegod Inti, Wiraqocha de vertegenwoordiger van de Inti, de opdracht gegeven om 2 personen op pad te sturen om zo een goede plaats te vinden waar de Inca's zouden kunnen gaan leven. Wiracocha vond 2 personen Mama Ocllo en de eerste Inca koning Manco Capac. Na hun zoektocht die begonnen was aan de oevers van het Titikaka meer vonden zij Cusco, of zoals de Inca's zeiden Qosqo. Vanaf hier werd het Inca rijk opgebouwd. Omdat de Spanjaarden bij de verovering van Zuid-Amerika Machupicchu niet hebben gevonden, is deze Incastad gespaard gebleven en is er nog veel van de Inca-beschaving te vinden.

Machu Picchu ligt op een afgelegen plek hoog in de bergen waardoor de oude Inca`s een paar dagen over een steil pad moesten lopen om er te komen, nu bekend als de Inca-trail die je maanden van tevoren moet reserveren ;-) Inmiddels is er een rechtstreekse klim van 350 meter (anderhalf tot twee uur) door het tropisch regenwoud die ook te voet kan worden gemaakt, wij hebben dat twee dagen achtereen gedaan en gelogeerd aan de voet van de berg in Aguas Calientes. Machu Picchu bestaat uit een plein, een woongedeelte, een kazerne en tempels, onder andere voor de zonne- en de maangodin. De stad die in een bergwand is uitgehakt beslaat een gebied van ongeveer 13 vierkante kilometer. De nederzetting, waarvan het lijkt of het op een richel hangt, kijkt uit over de Uramba-kloof en werd in de 15e eeuw gebouwd door de Inca vorst Pachacuti, niet alleen voor koninklijke, maar ook voor religieuze Inca doeleinden. Er zijn relatief veel verblijven voor edelen en maar een paar woningen voor de bedienden. In totaal was er plaats voor zo´n 750 personen.

De Inca’s zijn een indianenvolk uit Zuid-Amerika waarvan het hoogtepunt van de beschaving slechts 92 jaar duurde (1438-1530). Het zogenaamde pre-Inca tijdperk ging hieraan vooraf door de vele kleinere en verspreide volkeren in diezelfde omgeving. Hun leefgebied strekte zich uit van Ecuador, Bolivia, Peru, Argentinië en Brazilië. Het Incarijk betrof dus een heel groot en moeilijk toegankelijk gebied. Toen de Spanjaarden het Incarijk veroverden rond 1530 werd de tocht naar Machupicchu niet meer gemaakt en kwam deze Incastad in verval en werd kort daarna verlaten.

Onlangs werd vastgesteld dat in 1866 de Duitse goudzoeker en houthandelaar Augusto Berns de bergstad vond en plunderde, met toestemming van de Peruaanse regering. Berns verkocht de historische schatten aan Europese musea. In 1911 verrichtte de historicus Hiram Bingham een studie naar de Inca-paden in de omgeving van Cusco. Tijdens deze studiereis ontdekte hij Machu Picchu opnieuw. Brede bekendheid kreeg de stad in 1913 toen National Geographic een compleet nummer wijdde aan Machu Picchu.

In 1983 werd de stad opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een ruïnestad van betekenis, maar vooral de ligging in deze bergachtige omgeving is indrukwekkend, we hebben dat mooi kunnen zien vanuit de Zonnepoort, anderhalf uur boven Machupicchu.

De vergelijking met Angor Wat in Cambodja gaat niet helemaal op, maar beide Ruïne-steden zijn wel van vergelijkbare proporties en zeer indrukwekkend. 

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!