Annemarie en Wim in América Latina

Peru deel drie: Treehouse Lodge Amazone

We zijn vanuit Cusco via Lima naar Iquitos gevlogen; van het frisse hooggebergte naar de tropische warmte van het Amazone gebied. Na het landen meteen trui uit want het verschil is enorm.

Iquitos is een eiland in het Amazonegebied en volledig verschillend van Peru zoals wij dat tot nu kennen, het is bijna Azië inclusief de vele mototaxis (flintstone Tuc Tuc’s) Hier in Iquitos leeft men echt op straat, van vroeg in de ochtend tot heel laat in de avond. Voor toeristen zijn er vooral barretjes & restaurants. 20% van de toeristen (hippie-achtig) komen naar Iquitos voor de drug ‘Ayahuasca’ ‘n medicinale plant uit het Amazone-gebied. Overeenkomst met Azië zijn ook de ouwe Amerikanen/Australiërs die met een veel jongere vrouw hier een nieuw leven gestart zijn. Het is een levendige leuke stad op n eiland van 10 km doorsnee en slechts te bereiken met boot of vliegtuig.

We zijn naar Iquitos gekomen omdat het midden in het Amazonegebied ligt; we hebben gekozen voor een verblijf van vier dagen in The Treehouse Lodge op 91 km (drie uur) afstand van Iquitos. Er bestaat hier geen zomer- of wintertijd zo dicht op de evenaar, alleen regentijd van dec/april en het droge seizoen mei/nov. Een Treehouse Lodge is op dit moment eigenlijk overdreven omdat het waterpeil nu tussen de 6 en 8 meter lager is dan in het regenseizoen. Onze Boomhut (Treehouse) is dus zo’n 15 meter boven de grond, in regentijd staat alles uiteraard onder water.

We reizen zo’n 2 uur per auto naar Nauta, een nederzetting aan de Marañon-river en daarna drie kwartier per speedboot naar The Treehouselodge aan de Ucayali-rivier, een zijrivier van de Amazone. The Treehouse Lodge is een Ecolodge vanwege: zonnepanelen - water oppompen om te douchen, inzet locals, eieren van schildpadden verzamelen en uitbroeden en grondverbetering met wormen.

The Treehouse Lodge is in haar schoonheid nauwelijks te beschrijven; het hoofdgebouw met restaurant is met tien Treehouses verbonden dmv looppaden op 8 meter hoogte of kabelbruggen op veel grotere hoogte. Alles is uiteraard van hout en de daken zijn gemaakt van gedroogde palmbladeren. De boomhutten zijn volledig open, maar wel volledig afgedicht met horgaas. Binnenin de hut lig je ook nog eens in een clamboo. De hut is voorzien van douche, wc en water uit een grote ton boven in de hut, warm water van de zon natuurlijk ;-)

God wat hebben we hiervan genoten, wat een belevenis. Slapen als een os boven in de bomen, maar wel regelmatig wakker worden van geluiden om je heen, apen die rondscharrelen, vreemde geluiden en kaaimannen die onder in de rivier actief zijn, onze boomhut stond aan de rivier. We hebben een Walkie Talkie voor noodgevallen (de afstand tot het hoofdgebouw is erg groot) of om een drankje te bestellen; de ober komt dan 250 meter gelopen en 56 treden omhoog gelopen, hebben we uiteraard niet gedaan ;-)

Elke dag werden we door onze gids Guido en onze bootsman Hebe meegenomen de jungle in of het water op. Zo hebben we oa een bezoek gebracht aan lokale dorpen in het gebied en gevist op catfish en piranha's (vangst ook echt gegeten tijdens diner). We hebben de rubberboom zien bloeden, noten van palmbomen opengehakt waar wormen in groeien, Ubos Rood als Amazon Viagrammiddel meegekregen, water gedronken uit CatsKlauw, boomsap gedronken tegen de buikpijn en om ons afweersysteem te versterken. Guido is een jungle-jongen uit de hoog-Amazone en Hebe is een jongen uit het dorp in de omgeving van de lodge, samen weten ze erg veel te vertellen. ‘S-avonds gaan we jagen op kleine kaaimannen, slechts om ons te laten zien; Freek Vonk is er niets bij. Apensoorten die we gezien hebben; Pygmiy Mamoset, Woolly Monkey, Squirrel Monkey (Pippi Langkous), Howler Monkey en Monk Saki.

De derde dag gaan we dolfijnen spotten op de Amazone; we zien ze veel, maar fotograferen of filmen is een ander verhaal ;-) We zien de Pink Dolfin Bufen en de Grey dolfin. De Amazone verandert voortdurend van plaats en stroomgebied door invloed van omstandigheden als waterstand, global warming, instorting van rivierbedding etc. De vele vogelsoorten die we gezien hebben o.a. Macaw (papagaai), Black Collared Hawk, the Woodpecker en the Kingbird and kingfisher.

Al met al een ongelofelijke belevenis, we hadden hier nog wel twee maanden kunnen doorbrengen ;-), maar er zijn nog meer avonturen te beleven. We zakken dinsdag verder af langs de Amazone, dus nog dieper het Amazonegebied in. In Santa Rosa gaan we waarschijnlijk de grens over naar Leticia in Colombia……..

Reacties

Reacties

Mieke

Tsjaah....( geen woorden voor ;-) XX

Philip

Wat moet die treinreis heerlijk zijn geweest! En ook nog eens geslapen als een os ;)

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!